Przepis na chałkę drożdżową 📖
Oto prosty przepis na chałkę drożdżową:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy lub bakalie
Instrukcje:
1. W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku i dodaj 1 łyżeczkę cukru. Odstaw na kilka minut, aż drożdże się zapoczątkują i zaczną się pienić.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i szczyptę soli. Dodaj roztopione masło i rozbite jajka. Dodaj również wcześniej przygotowane drożdże z mlekiem.
3. Zagnieć ciasto, aż składniki dobrze się połączą i utworzą miękką, elastyczną masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę mleka; jeśli zbyt mokre, dodaj odrobinę mąki.
4. Przełóż ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i kontynuuj zagniatanie przez około 10 minut. Ciasto powinno stać się gładkie i elastyczne.
5. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu, ponownie zagnieć ciasto, aby wydobyć powietrze. Możesz dodać opcjonalnie rodzynki, posiekane orzechy lub bakalie i wymieszać z ciastem.
7. Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich dwie chałki. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Odstaw chałki na kolejne 30 minut do wyrośnięcia.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180°C.
10. Po wyrośnięciu, delikatnie posmaruj chałki roztrzepanym jajkiem.
11. Włóż blachę z chałkami do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż staną się złociste.
12. Po upieczeniu, wyjmij chałki z piekarnika i ostudź na kratce.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się domową, pachnącą chałką drożdżową.