Przepis na halke drozdzowa 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- 1 opakowanie suchych drożdży
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier, dodajemy drożdże i odstawiamy na 5-10 minut, aż drożdże się rozpuszczą i zapoczątkują proces fermentacji.
2. W dużej misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy roztopione masło i jajka. Następnie wlewamy rozpuszczone drożdże z mlekiem.
3. Wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Jeśli ciasto jest zbyt suche, można dodać trochę więcej mleka. Jeśli jest zbyt klejące, można podsypać mąką.
4. Przykrywamy misę ściereczką i odstawiamy na około 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasta zdejmujemy ściereczkę i delikatnie wyciskamy powietrze z ciasta.
6. Formujemy z ciasta kulkę o średnicy około 5 cm i umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy trochę miejsca pomiędzy kulami, ponieważ podczas pieczenia się rozrosną.
7. Odstawiamy na 15-20 minut, aby kulki jeszcze trochę podrosły.
8. Przed pieczeniem nagrzewamy piekarnik do 180°C.
9. Pieczemy halke przez około 20-25 minut, aż będą złociste.
10. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i podajemy.
Smacznego!