Przepis na chałkę kwestia smaku 📖

Przepis na chałkę:

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 250 ml letniego mleka
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 1 łyżeczka soli
- starta skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g rodzynek
- 100 g posiekanych orzechów

Wykonanie:
1. W naczyniu rozpuszczamy drożdże w letnim mleku, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i odstawiamy na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować i wytworzą pianę.
2. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, startą skórkę cytrynową i pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Następnie do miski dodajemy rozpuszczone i lekko ostudzone masło, roztrzepane jajka, ekstrakt waniliowy oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy ręcznie lub przy pomocy miksera, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Gotowe ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i odstaje od rąk.
5. Do ciasta dodajemy rodzynki i posiekane orzechy, dokładnie mieszamy.
6. Powstające ciasto ponownie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Gdy ciasto wyrośnie, dzielimy je na kawałki i formujemy z nich chałki. Można wykonać formę w kształcie plecionki lub owalu.
8. Przygotowany kształt chałki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut, aby ponownie podrosły.
9. Po upływie czasu pieczemy chałkę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza, przez około 30-35 minut, aż stanie się złocista.
10. Po upieczeniu chałkę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

doradca smaku chałkę
wz kwestia smaku
mazurek kwestia smaku
pulpety kwestia smaku
pasztet kwestia smaku