Przepis na chałkę z chleba 📖

Składniki:
- 500 g chleba (najlepiej suchego)
- 3 jajka
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:
1. Chleb pokrój na grube kromki, a następnie na mniejsze kawałki.
2. W jednej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, cukier, sól i cynamon. Wymieszaj dokładnie.
3. W drugiej misce połącz chleb z roztopionym masłem, dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
4. Połącz obie masy i dobrze wymieszaj, aby chleb wchłonął płyn.
5. Przełóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuść formę masłem.
6. Piecz chłodzone wstępnie do 180°C przez około 45-55 minut lub do momentu, gdy chałka nabierze złotego koloru i będzie elastyczna w dotyku.
7. Po upieczeniu wyjmij chałkę z piekarnika i studź na kratce.
8. Posyp chałkę cukrem pudrem przed podaniem, jeśli chcesz.

Smacznego!

Podobne przepisy

chałkę z maszyny do chleba
chałkę z automatu do chleba
sniadania bez chleba
karkówkę do chleba
mielone chleba