Przepis na chałkę z maszyny 📖
Składniki:- 500g mąki pszennej
- 7g drożdży
- 250ml ciepłego mleka
- 100g cukru
- 100g masła
- 2 jajka
- ½ łyżeczki soli
Instrukcje:
1. Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i dodać 1 łyżkę cukru. Odstawić na około 10 minut do wyrośnięcia.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, pozostały cukier i sól.
3. Dodać wyrośnięte drożdże, roztopione masło i jajka. Dokładnie wymieszać składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką powierzchnię i wyrabiać przez około 5-10 minut, aż będzie sprężyste i elastyczne.
5. Przenieść ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Powinno to potrwać około 1-2 godziny.
6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je z miski i delikatnie ugniatać, aby usunąć nadmiar powietrza.
7. Uformować z ciasta chałkę, możemy ozdobić ją np. wydrążonym środkiem i wpleść w niego wstążkę.
8. Przenieść chałkę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30-60 minut.
9. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180°C.
10. Gdy chałka się wyrośnie, wstawić ją do piekarnika i piec przez około 30-40 minut, aż stanie się złocista.
11. Wyjąć chałkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed podaniem.
Smacznego!