Przepis na chałki z makiem 📖
Składniki:- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 20 g świeżych drożdży
- 150 g maku
- 100 g mielonych orzechów
- 50 g rodzynek
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W rondlu podgrzej mleko, ale nie gotuj go. Rozkruszone drożdże i połowę cukru wymieszaj z 2 łyżkami letniego mleka, odstaw na 10 minut, aż drożdże się rozpuszczą i spienią.
2. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i pozostały cukier. Dodaj spienione drożdże, roztopione masło oraz jajka. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne.
3. Przykryj miskę ściereczką i odstaw na około godzinę, aby ciasto podwoiło swoją objętość.
4. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Posiekaj mąkę na drobno. W rondlu wlej 150 ml wrzącej wody i dodaj mak, orzechy, rodzynki oraz skórkę z cytryny. Całość gotuj na małym ogniu przez 10 minut, aż masa zgęstnieje. Odstaw do ostudzenia.
5. Po wyrośnięciu ciasta podziel je na 2 części. Na lekko podsypanym mąką blacie rozwałkuj pierwszą część na prostokąt o grubości około 1 cm.
6. Na przygotowanym cieście rozsmaruj połowę nadzienia, zostawiając brzegi wolne. Następnie zwiń je wzdłuż krótszych boków tak, aby powstał długi wałek.
7. Powtórz ten sam proces z drugą częścią ciasta i pozostałym nadzieniem.
8. Przekrój oba wałki na mniejsze kawałki o długości około 5 cm.
9. Układaj kawałki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zostawić odstępy między chlebkami.
10. Ponownie przykryj je ściereczką i pozostaw na godzinę, aż podrosną.
11. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw blaszkę z chlebkami i piecz przez około 20 minut, aż zrumienią się na złoty kolor.
12. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw do ostudzenia, a następnie posyp świeżo upieczone chałki cukrem pudrem.
Smacznego!