Przepis na chinska 📖

Przepis na chińską potrawę Kung Pao Chicken:

Składniki:

- 400 g piersi z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 2 papryki (czerwona i zielona)
- 4 ząbki czosnku
- 5 cm kawałek imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka płatków chili
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- garść orzeszków ziemnych

Sposób przygotowania:

1. Kurczaka pokrój w kostkę i oprósz mąką kukurydzianą.
2. Cebulę pokrój w piórka, papryki w paski, a czosnek drobno posiekaj.
3. Imbir pokrój w cienkie plastry.
4. W misce połącz sos sojowy, ocet ryżowy, sos ostrygowy, cukier i płatki chili.
5. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż kurczaka na złoty kolor. Wyjmij go na talerz.
6. W tym samym woku na pozostałym oleju, podsmaż cebulę, paprykę, czosnek i imbir.
7. Dodaj wcześniej przygotowany sos oraz usmażonego kurczaka. Całość smaż przez jeszcze około 2-3 minuty.
8. Na końcu dodaj orzeszki ziemne i sezam oraz delikatnie wymieszaj danie.
9. Podaj gorące, najlepiej z ryżem.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupa chinska
kuchnia chinska
sałatkę chińską
zupe chinska
zupkę chińską