Przepis na zupkę chińską 📖
Oto przepis na tradycyjną zupkę chińską:Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula, pokrojona w cienkie paski
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 marchewka, pokrojona w plasterki
- ½ cukinii, pokrojonej w plasterki
- 100g grzybów mun, namoczonych w wodzie i pokrojonych w plastry
- 100g makaronu ryżowego, ugotowanego oddzielnie
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 ząbek czosnku, starty
- Sól i pieprz do smaku
- Kilka plasterków chili (opcjonalnie)
- Koperek lub natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
1. W dużym garnku, na średnim ogniu, rozgrzej olej. Dodaj cebulę, czosnek i imbir, smaż przez około 2-3 minuty, aż cebula stanie się miękka.
2. Dodaj marchewkę, cukinię i grzyby mun. Smażaj przez kolejne 2-3 minuty.
3. Dodaj bulion warzywny, sos sojowy, cukier i ocet ryżowy. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 10 minut na średnim ogniu.
4. Dodaj makaron ryżowy do zupy i gotuj przez kolejne 2-3 minuty.
5. Dopraw zupę solą, pieprzem i startym czosnkiem. Dodaj plasterki chili, jeśli lubisz ostre potrawy.
6. Zupkę chińską podawaj gorącą, posypaną koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego!