Przepis na chleb bezglutenowzakwasie 📖
Oto przepis na chleb bezglutenowy w oparciu o zakwas:Składniki:
- 150 g zakwasu bezglutenowego (może być pszennego lub żytniego)
- 350 ml wody
- 300 g mąki bezglutenowej (np. z mieszanki z mąki ryżowej, kukurydzianej, ziemniaczanej)
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 50 g mąki tapiokowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka drożdży
Instrukcje:
1. Rozpuść cukier w ciepłej wodzie i dodaj do niej drożdże. Odstaw na kilka minut, aż drożdże się aktywują.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąki bezglutenową, mąkę ziemniaczaną, mąkę tapiokową i sól.
3. Dodaj do suchych składników aktywowany drożdże i olej roślinny. Następnie dodaj zakwas bezglutenowy.
4. Wymieszaj wszystkie składniki dokładnie, aż powstanie jednolite ciasto. Jeśli jest zbyt suche, dodaj trochę wody. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki bezglutenowej.
5. Przenieś ciasto na stolnicę, posypaną mąką bezglutenową, i zagniataj je przez 10-15 minut. Ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
6. Przenieś ciasto do miski posmarowanej olejem. Przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 2-3 godziny, aż podwoi swoją objętość.
7. Po wyrośnięciu, ponownie zagniataj ciasto przez kilka minut, a następnie nadaj mu kształt bochenka chlebowego.
8. Przenieś chleb na natłuszczoną blachę do pieczenia.
9. Przykryj chleb ściereczką i pozostaw go jeszcze na 1-2 godziny, aby podwoił swoją objętość.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
11. Gdy chleb wyrośnie, delikatnie nakłuj wierzch nożem, aby zapobiec pękaniu. Możesz także posypać chleb mąką bezglutenową.
12. Włóż chleb do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-40 minut, aż stanie się złoty i wydaje dźwięk donośny podczas stukania w spód.
13. Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i odstaw go na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Twój chleb bezglutenowy w oparciu o zakwas jest gotowy do podania! Pamiętaj, żeby przechowywać go w szczelnym pojemniku, aby utrzymać świeżość.