Przepis na chleb dla diabetyków 📖
Przepis na chleb dla diabetyków:Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 i 1/4 łyżeczki suchego drożdży
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
Instrukcje:
1. W dużym misce połącz mąkę pełnoziarnistą, drożdże i sól.
2. W osobnym naczyniu wymieszaj ciepłą wodę, oliwę z oliwek i miód.
3. Dodaj mieszankę mokrych składników do miski z suchymi składnikami. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie gładkie ciasto.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne.
5. Umieść ciasto w dużej misce, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu przez około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, wyłóż je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia w kształcie chleba.
7. Delikatnie naciągnij ciasto, aby nadać mu ostateczny kształt chleba.
8. Ponownie przykryj chleb ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez kolejne 30-45 minut.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
10. Piecz chleb przez około 30-35 minut, aż stanie się złocisty na wierzchu i wyda głuchy dźwięk po stuknięciu po spodzie.
11. Po wyjęciu chleb z piekarnika, pozostaw go do wystygnięcia na kratce.
Twój domowy chleb dla diabetyków jest gotowy! Możesz go smarować zdrowymi masłami lub poszukać innych odpowiednich składników według własnego gustu.