Przepis na naleśniki dla diabetyków 📖
Oto przepis na zdrowe i smaczne naleśniki dla diabetyków:Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka o niskiej zawartości tłuszczu lub roślinnego mleka, takiego jak mleko migdałowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
- Olej kokosowy lub tłuszcz roślinny do smażenia
- Opcjonalnie: niskokaloryczny słodzik, owocowe puree bez dodanego cukru lub dowolna niskocukrowa niskokaloryczna konfitura jako dodatek
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia i sól.
2. W drugiej misce ubij jajka z mlekiem i ekstraktem waniliowym.
3. Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Możesz opcjonalnie dodać niskokaloryczny słodzik, jeśli wolisz słodsze naleśniki.
4. Na dużą patelnię rozgrzej olej kokosowy lub tłuszcz roślinny na średnim ogniu.
5. Odlej niewielką ilość ciasta na patelnię, rozprowadzając je cienko po całej powierzchni. Smaż naleśniki z obu stron, aż staną się złociste. Powtórz ten krok aż zużyjesz całe ciasto.
6. Gotowe naleśniki można podawać z owocowym puree bez dodanego cukru lub niskocukrową niskokaloryczną konfiturą jako słodkim dodatkiem.
Przygotowane w ten sposób naleśniki są pełne składników odżywczych, błonnika i mają niski indeks glikemiczny, co jest korzystne dla osób z cukrzycą. Pamiętaj, aby skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem przed wprowadzeniem jakiejkolwiek zmiany w diecie.