Przepis na sernik dla diabetyków 📖
Oto przepis na sernik dla diabetyków:Składniki:
- 250g sucharków pełnoziarnistych
- 3 łyżki rozpuszczalnej kawy
- 2 łyżki rozpuszczalnego kakao
- 800g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszenna
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 150g jogurtu greckiego
- Słodzik do smaku (opcjonalnie)
- Cynamon do posypania (opcjonalnie)
Instrukcje:
1. Rozkrusz sucharki w blenderze, aż uzyskasz drobne kawałki.
2. Rozpuść kawę i kakao w 3 łyżkach gorącej wody. Dodaj do rozkruszonych sucharków i wymieszaj starannie.
3. Przełóż masę równomiernie na dno formy do pieczenia i wyrównaj.
4. Wymieszaj twaróg, jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszeną, ekstrakt z wanilii i jogurt grecki w dużej misce, aż masa będzie jednolita. Jeśli potrzebujesz słodzik, dodaj go do smaku.
5. Delikatnie wlej masę serową na warstwę sucharkową w formie.
6. Piecz sernik w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180°C przez około 50-60 minut, aż masa zetnie się i sernik nabierze złotego koloru.
7. Wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
8. Przed podaniem, posyp cynamonem i podaj z ulubionymi owocami lub polewą.
Ten sernik dla diabetyków zachwyci smakiem, dostarczając jednocześnie niewielu kalorii i mieści się w zalecanym menu dla osób z cukrzycą. Przygotuj go i ciesz się smakiem bez wyrzutów sumienia!