Przepis na chleb graham na zakwasie żytnim 📖
Składniki:- 300g mąki graham
- 200g mąki żytniej razowej
- 300g zakwasu żytniego
- 300ml wody
- 10g soli
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąki graham i żytnią razową.
2. Dodaj zakwas i wodę. Dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie zwarta masa.
3. Posól ciasto i ponownie wyrób je, aż sól zostanie równomiernie rozprowadzona.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i kontynuuj wyrabianie przez około 10 minut. Ciasto powinno stać się elastyczne i gładkie.
5. Przenieś ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw na około 6 godzin w ciepłym miejscu, aby zakwas wykonał swoje zadanie i ciasto podwoiło swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, przygotuj formę do pieczenia, natłuszczając ją delikatnie.
7. Przełóż ciasto do formy, delikatnie ugniatając je, aby odpowiednio się ukształtowało.
8. Odstaw chleb na kolejne 2 godziny do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 230°C.
10. Gdy chleb ponownie wyrośnie, włóż go do piekarnika i piecz przez około 40-50 minut, aż skórka stanie się rumiana i chrupiąca.
11. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed pokrojeniem.
Gotowy chleb graham na zakwasie żytnim można przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu przez kilka dni.