Przepis na chleb japoński 📖

Przepis na chleb japoński:

Składniki:
- 500g mąki do chleba
- 350ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 7g drożdży instant
- 2 łyżki oleju roślinnego

Sposób przygotowania:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól i cukier.
2. W oddzielnej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Poczekaj około 5 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
3. Wlej rozpuszczone drożdże i olej do miski z suchymi składnikami.
4. Dokładnie wymieszaj składniki, aż utworzy się jednolite ciasto.
5. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj je przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
6. Po zagniataniu, uformuj kulę z ciasta i włóż je z powrotem do miski. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i pozostaw na około 1-2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
7. Kiedy ciasto wyrośnie, wyjmij je z miski i przenieś na oprószoną mąką powierzchnię.
8. Delikatnie wygnieć ciasto, aby usunąć powietrze. Następnie formuj kulę lub bochenek.
9. Przenieś ciasto do wysmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem blaszki. Przykryj ściereczką i pozostaw na około 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło.
10. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200°C.
11. Gdy ciasto ponownie wyrośnie, delikatnie nacinij jego wierzch nożem.
12. Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż stanie się złote i wydawać głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.
13. Po upieczeniu, wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw go do ostygnięcia na kratce.

Gotowy chleb japoński jest idealny do kromek, kanapek lub jako dodatek do różnych dań. Smacznego!

Podobne przepisy

japoński omlet
japoński deser
biszkopt japoński
jablecznik japonski
makaron japoński