Przepis na jablecznik japonski 📖

Składniki:

- 4 średniej wielkości jabłka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła (około 125 g)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli

Instrukcje:

1. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Następnie podsmaż je na patelni na niewielkiej ilości masła, aż będą miękkie. Odstaw na bok.

2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, cukier waniliowy i szczyptę soli.

3. Dodaj roztopione masło i jajka. Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera.

4. Stopniowo dodawaj mleko i kontynuuj mieszanie aż powstanie gładkie ciasto.

5. Wylej połowę ciasta na dno okrągłej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

6. Nałoż na ciasto uprzednio zrumienione plastry jabłek.

7. Pokryj jabłka resztą ciasta.

8. Wstaw babkę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

9. Sprawdź czy wewnętrzna część ciasta jest gotowa, wkłuwając w nią patyczek. Jeśli patyczek wyjdzie suchy, ciasto jest gotowe.

10. Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie możesz ją podać na stół i cieszyć się smakiem jablecznika japońskiego.

Podobne przepisy

japoński ramen
japoński deser
japoński omlet
chleb japoński
biszkopt japoński