Przepis na chleb kwestia smaku 📖

Przepis na chleb:

Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g drożdży świeżych
- 300ml ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy

Instrukcje:
1. W małej miseczce rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie wraz z cukrem. Pozostawiamy na około 10 minut, aż drożdże zaczną się pienić.
2. W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy drożdże oraz oliwę. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i miękkie.
3. Przekładamy ciasto na stolnicę i kontynuujemy wyrabianie przez około 10 minut.
4. Formujemy kulę z ciasta i umieszczamy je w posmarowanej oliwą misce. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto delikatnie wyciskamy powietrze i ponownie wyrabiamy przez około 5 minut.
6. Formujemy chleb według upodobań - można np. uformować bochenek albo kilka małych bułek.
7. Umieszczamy chleb na podsypanej mąką blaszce do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30-40 minut.
8. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsiusza.
9. Gdy chleb podwoi swoją objętość, delikatnie przekrawamy go wzdłuż nożem.
10. Pieczemy chleb w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż będzie pięknie złoty. Upewnij się, że wewnątrz nie jest surowy - możesz sprawdzić to, wchodząc nożem w środek chleba, jeśli wyjście bez śladów surowego ciasta, chleb jest gotowy.
11. Po upieczeniu, wyjmujemy chleb z piekarnika i pozostawiamy go do ostygnięcia na kratce.

Smacznego!

Podobne przepisy

domowy chleb kwestia smaku
wz kwestia smaku
tatara kwestia smaku
focaccie kwestia smaku
rafaello kwestia smaku