Przepis na chleb lidlomix 📖
Przepis na chleb Lidlomix:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 7g suchych drożdży
- 10g soli
- 300ml letniej wody
- opcjonalnie: nasiona chia, słonecznika, siemienia lnianego (wedle uznania)
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, drożdże i sól.
2. Powoli dodawaj letnią wodę do suchych składników, mieszając za pomocą drewnianej łyżki lub miksera z hakiem do ciasta, aż powstanie jednolite ciasto.
3. Jeśli używasz nasion chia, słonecznika lub siemienia lnianego, dodaj je teraz i ponownie wymieszaj.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj energicznie przez około 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
5. Umieść ciasto z powrotem w miskę, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu, wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
7. Formuj ciasto w kształt, jaki Ci odpowiada - okrągły bochenek lub bułki – i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Odstaw ciasto na około 30 minut, aby podrosło.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 220°C.
10. Przed włożeniem chleba do piekarnika, możesz lekko naciąć wierzch nożem.
11. Piecz chleb przez około 25-30 minut, aż stanie się złoty i wydaje stłumiony dźwięk po lekkim stuknięciu w spód.
12. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Gotowy chleb Lidlomix jest idealny do krojenia, smarowania masłem lub przygotowywania kanapek. Smacznego!