Przepis na chleb na zakwasie i drożdżach 📖
Składniki:- 300g mąki pszennej
- 200g mąki razowej
- 150g zakwasu (na bazie mąki pszennnej)
- 10g drożdży świeżych
- 300ml wody
- 10g soli
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj obie mąki oraz sól.
2. W drugiej misce rozpuść drożdże w letniej wodzie i odstaw na około 10 minut, aż zaczną się pienić.
3. Do miski z mąką dodaj zakwas oraz rozpuszczone drożdże w wodzie. Całość dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką lub rękoma.
4. Kiedy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto na stolnicy przez około 10-15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Odkładaj ciasto do przykrytej ściereczką miski i pozostaw je w ciepłym miejscu na około 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasto wyjmij z miski i ponownie wyrabiaj na stolnicy przez chwilę.
7. Uformuj bochenek z ciasta, nadając mu wybrany kształt, i umieść go na blasze do pieczenia.
8. Odstaw bochenek na blat kuchenny i przykryj ściereczką na około 30-40 minut, aby ponownie podwoił swoją objętość.
9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
10. Gdy chleb wyrośnie, delikatnie pokrop go wodą i włóż do rozgrzanego piekarnika.
11. Piecz chleb przez około 40-45 minut, aż stanie się złocisty i wydaje głuchy dźwięk po lekkim stuknięciu w spód.
12. Po wyjęciu chleba z piekarnika, pozostaw go do ostygnięcia na kratce.
Gotowy chleb możesz podawać jako smaczny dodatek do różnorodnych dań lub cieszyć się nim samodzielnie. Życzymy smacznego!