Przepis na chleb orkiszowsuchych drozdzach 📖
Składniki:- 500g mąki orkiszowej
- 10g soli
- 7g suchych drożdży
- 350ml ciepłej wody
Instrukcje:
1. W dużym misce wymieszaj mąkę orkiszową i sól.
2. W drugiej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Pozostaw na 5 minut, aż drożdże zaczną się aktywować.
3. Wlej roztwór drożdży do miski z mąką i solą. Dobrze wymieszaj, aż powstanie jednolite ciasto.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Umieść ciasto w misce, przykryj ściereczką i pozostaw je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu, ponownie zagnieć ciasto przez kilka minut, aby usunąć powietrze.
7. Uformuj ciasto w kształt bochenka i umieść je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pozostaw chleb do ponownego wyrośnięcia na około 30-45 minut.
9. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temperatury 200°C.
10. Gdy chleb ponownie wyrośnie, delikatnie nacinij wierzch nożem.
11. Piecz chleb w nagrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż będzie złocisty i wyda charakterystyczny dźwięk, gdy stukniesz w dolną część.
12. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do schłodzenia na kratce przed krojeniem.
Smacznego!