Przepis na chleb neokatechumenalny 📖
Przepis na chleb nieokatechumenalny:Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 10g soli
- 25g świeżych drożdży
- 300ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę i sól.
2. W osobnym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie. Dodaj oliwę z oliwek.
3. Powoli wlej rozpuszczone drożdże i wodę do mąki. Wymieszaj łyżką, aż składniki będą dobrze połączone.
4. Wyłóż ciasto na stolnicę i zacznij je wyrabiać rękami. Wyrabiaj przez około 10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne i gładkie.
5. Przenieś ciasto do miski, przykryj ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
6. Po upływie czasu wyjmij ciasto z miski i ponownie wyrabiaj przez kilka minut.
7. Uformuj ciasto w kształt bochenka i przenieś na natłuszczoną blachę do pieczenia.
8. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na około 30-45 minut, aby ponownie podwoiło swoją objętość.
9. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200°C.
10. Umieść bochenek chleba w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około 30-35 minut, aż stanie się złoty i wydaje głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.
11. Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i odstaw go na kratkę do ostygnięcia.
Twój domowy, nieokatechumenalny chleb jest gotowy do podania!
Uwaga: Przyrządzenie tradycyjnego chleba może wymagać praktyki i doświadczenia. W przypadku niepowodzenia, nie zrażaj się i spróbuj ponownie.