Przepis na chleb pszenno-żytni na zakwasie 📖

Składniki:
- 400 g mąki pszennej razowej
- 100 g mąki żytniej razowej
- 300 ml ciepłej wody
- 200 g zakwasu żytniego
- 10 g soli

Instrukcje:
1. W większej misce wymieszaj obie mąki.
2. Dodaj 200 ml wody i zakwas żytni, dokładnie wymieszaj.
3. Przykryj miskę czystą ściereczką i pozostaw na 12-16 godzin w ciepłym miejscu, aby zakwas mógł dobrze wyrobić się.
4. Po upływie czasu, dodaj sól i pozostałą wodę. Zagniataj ciasto przez około 10-15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
5. Przykryj misę ściereczką i pozostaw na około 2-3 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
6. Po tym czasie, wylej ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i delikatnie uformuj bochenek chleba.
7. Umieść bochenek na blasze do chleba lub w foremce do chleba, posypanej mąką.
8. Przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 2 godziny, by bochenek ponownie podwoił swoją objętość.
9. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
10. Gdy chleb podwoi swoją objętość, delikatnie naciśnij na wierzchu, aby się nieco osunął.
11. Wstaw bochenek chleba do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40-45 minut, do momentu gdy będzie miał złoty kolor.
12. Wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.

Gotowy chleb pszenno-żytni na zakwasie można podać z ulubionymi dodatkami, jak masło czy dżem. Smacznego!

Podobne przepisy

chleb pszenno-żytni
chleb domowy pszenno-żytni
domowy chleb pszenno żytni na drożdżach
chleb żytni na zakwasie
domowy chleb żytni na zakwasie