Przepis na chleb religia 📖
Przepis na chleb religia:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 25 g drożdży
- 300 ml ciepłej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól.
2. W małej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, a następnie dodaj oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszaj.
3. Zrób dołek w środku mąki i wlej rozpuszczone drożdże i oliwę. Powoli mieszaj składniki za pomocą drewnianej łyżki, aż utworzy się gęsta masa.
4. Przenieś ciasto na stolnicę i zagniataj je przez około 10-15 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Umieść ciasto z powrotem w naczyniu, przykryj je bawełnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu, wyjmij ciasto z naczynia i ponownie zagniataj przez kilka minut, by pozbyć się nadmiaru powietrza.
7. Uformuj ciasto w kształt bochenka i umieść je na natłuszczonej blasze do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na kolejne 30 minut, aby ponownie wyrosło.
8. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
9. Po upływie czasu pieczenia, włóż bochenek chleba do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż będzie złocisty i brzegi będą chrupiące.
10. Po wyjęciu z piekarnika, pozostaw chleb na kratce, aby wystygł.
Twój własnoręcznie upieczony chleb religia jest gotowy do podania. Smacznego!