Przepis na chleb serowy 📖
Składniki:- 500 g mąki pszenna
- 300 g sera żółtego, startego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- 300 ml letniej wody
- 25 g świeżych drożdży
Wykonanie:
1. W niewielkim naczyniu rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru. Pozostaw na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i powstanie pianka na powierzchni.
2. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę, starty ser, sól oraz masło. Dodaj rozpuszczone drożdże.
3. Stopniowo dodawaj letnią wodę i zagniataj ciasto przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Przenieś ciasto do miski, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5. Po wyrośnięciu ciasto podziel na dwie części i uformuj z nich dwa bochenki. Przenoś je na posypaną mąką blachę i przykryj ściereczką na kolejne 30 minut.
6. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
7. Po upływie 30 minut piecz bochenki w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 minut, aż staną się złociste i wydają głuchy dźwięk po uderzeniu w spód.
8. Wyjmij chleby z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
9. Gotowe bochenki można kroić i podawać jako domowy chleb serowy. Smacznego!