Przepis na chleb słowiański 📖
Przepis na chleb słowiański:Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 10 g soli
- 7 g drożdży świeżych
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę i sól.
2. W innym naczyniu rozpuść drożdże w ciepłej wodzie i dodaj cukier. Pozostaw na około 10 minut, aby drożdże zaczęły działać.
3. Wlej rozpuszczone drożdże do mąki i dodaj oliwę z oliwek. Zagniataj ciasto, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej ciepłej wody; jeśli zbyt klejące, dodaj trochę więcej mąki.
4. Przenieś ciasto na lekko oprószoną mąką powierzchnię i zagniataj przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne i gładkie.
5. Umieść ciasto z powrotem w miskę, przykryj czystą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około 1-2 godzin, aż podwoi swoją objętość.
6. Po wyrośnięciu ciasta, wyjmij je z miski i delikatnie ugnieć, aby usunąć powietrze. Następnie uformuj ciasto w dowolny kształt, który Ci odpowiada – tradycyjnie chleb słowiański ma formę kulistą lub owalną.
7. Przenieś chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostaw pod ściereczką jeszcze na około 30 minut, aby ponownie wyrosło.
8. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni Celsjusza.
9. Przed umieszczeniem chleba w piekarniku, delikatnie pokrój wierzch nożem w celu otrzymania charakterystycznej skórki.
10. Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku przez około 30-40 minut, aż będzie pięknie złocisty.
11. Wyjmij chleb ze piekarnika i pozostaw go na kratce do całkowitego ostygnięcia przed pokrojeniem.
Gotowy chleb słowiański jest gotowy do podania! Smacznego!