Przepis na chlodnik botwiny 📖
Oto przepis na chłodnik botwini:Składniki:
- 500 g botwiny
- 3-4 średniej wielkości ogórki (kiszone lub świeże)
- 1/2 małej cebuli
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- 200 g jogurtu naturalnego lub kefiru
- 200 ml maślanki lub zwyczajnego mleka
- sól do smaku
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek szczypiorku
- kilka listków świeżej mięty
- po 2 plasterki chleba tostowego na porcję
Sposób przygotowania:
1. Botwinkę umyj i obgotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź, zimną wodą opłucz i zetrzyj na tarce do warzyw.
2. Ogórki pokrój w kostkę, a cebulę drobno posiekaj.
3. Do miski dodaj startą botwinę, pokrojone ogórki, posiekaną cebulę oraz starte na tarce jajka.
4. Dodaj jogurt (lub kefir) oraz maślankę (lub mleko), a następnie wszystko razem wymieszaj.
5. Dopraw chłodnik solą i sokiem z cytryny do smaku.
6. Posiekaj szczypiorek i miętę, a następnie dodaj do pozostałych składników, dokładnie mieszając.
7. Schłódź chłodnik w lodówce przez około 2-3 godziny.
8. Podawaj z plasterkami chleba tostowego.
Smacznego!