Przepis na chłodnik kuchnia polska 📖

Przepis na chłodnik:

Składniki:
- 1 duża botwina (lub 2 mniejsze)
- 4 ogórki małosolne
- 3 ziemniaki
- 2 jajka (opcjonalnie)
- 1 mała cebula
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 pęczek koperku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- Sok z 1-2 cytryn
- Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Botwinę, ogórki, ziemniaki, cebulę, rzodkiewki i koperek dokładnie umyj.

2. Botwinę obgotuj w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź, ostudź i posiekaj.

3. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, ostudź i obierz ze skórki, pokrój w kostkę.

4. Ogórki, cebulę, rzodkiewki oraz koperek pokrój w drobną kostkę.

5. W dużej misce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny. Dodaj botwinę, ziemniaki, ogórki, cebulę, rzodkiewki i koperek. Całość dokładnie wymieszaj.

6. Jeśli chcesz dodać jajka, ugotuj je na twardo, ostudź, obierz ze skorupek i pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników.

7. Dopraw chłodnik solą i pieprzem do smaku.

8. Wstaw chłodnik do lodówki na co najmniej 1-2 godziny, aby składniki się schłodziły i smaki się przegryzły.

9. Podawaj chłodnik schłodzony, najlepiej z dodatkiem świeżego chleba.

Smacznego!

Podobne przepisy

pierogi kuchnia polska
pączki kuchnia polska
bigos staropolski kuchnia polska
polska
kiełbasę polską