Przepis na pierogi kuchnia polska 📖

Przepis na tradycyjne polskie pierogi:

Składniki:
- 400g mąki pszennej
- 200ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 300g farszu (np. ziemniaczano-serowy, kapusta z grzybami, mięsny)

Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę i sól.
2. Dodaj jajko i stopniowo wlewaj ciepłą wodę, mieszając cały czas, aż składniki się połączą.
3. Wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj je przez około 5-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
4. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i odstaw na około 30 minut, aby odpoczęło.
5. W międzyczasie przygotuj farsz, np. ugotuj ziemniaki i rozgnieć je z serem, podsmaż kapustę z grzybami albo przygotuj farsz mięsny według preferencji.
6. Po odpoczynku ciasta rozwałkuj je na cienki placek, najlepiej na grubość około 2 mm.
7. Wytnij małe okręgi za pomocą szklanki lub foremki do pierogów.
8. Na każdym okręgu umieść niewielką ilość farszu.
9. Złóż pierogi na pół i dokładnie zamknij brzegi, łącząc je ze sobą. Można je dodatkowo sklejać za pomocą widełek.
10. Gotowe pierogi gotuj w dużej ilości osolonej wody przez około 4-5 minut, aż wypłyną na powierzchnię.
11. Wyjmij pierogi łyżką cedzakową i odcedź je.
12. Podawaj gorące pierogi z ulubionym sosem np. zrumienioną cebulką, śmietaną lub masłem.

Smacznego!

Podobne przepisy

chłodnik kuchnia polska
pączki kuchnia polska
bigos staropolski kuchnia polska
polska
men's health polska