Przepis na zupę barszcz ukraiński 📖
Klasyczny przepis na ukraiński barszcz:Składniki:
- 500 g buraków, pokrojonych w drobną kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2-3 ząbki czosnku, przeciśnięte
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 1 pietruszka, pokrojona w kostkę
- 2 seler naciowy, pokrojone w plastry
- 1 por, pokrojony w plastry
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki octu
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki do dekoracji
Instrukcje:
1. Na dużym garnku, rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż staną się miękkie i lekko złociste.
2. Dodaj buraki, marchewki, pietruszkę, seler i por. Smaż przez kilka minut, mieszając co jakiś czas.
3. Zmniejsz ogień, dodaj bulion warzywny (lub mięsny) i gotuj na wolnym ogniu przez około 30-40 minut, aż warzywa staną się miękkie.
4. Dopraw zupę octem, solą i pieprzem według własnego smaku. Dodaj więcej octu, jeśli potrzebujesz większej kwasowości.
5. Podawaj barszcz ukraiński gorący, posypany świeżą natką pietruszki.
Smacznego!