Przepis na chłodnik warzywny 📖
Oto przepis na chłodnik warzywny:Składniki:
- 1/2 ogórka świeżego
- 1/2 cebuli
- 2-3 rzodkiewki
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- pęczek świeżej koperku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml kefiru
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
- kilka kostek lodu
Wykonanie:
1. Ogórek, cebulę, paprykę, rzodkiewki i koper dokładnie umyj. Ogórka, paprykę i cebulę pokrój w kostkę, rzodkiewki i koperek posiekaj drobno.
2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno.
3. Wszystkie warzywa (oprócz rzodkiewki i koperku) wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj.
4. Do miksowanych warzyw dodaj jogurt, kefir, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Ponownie zmiksuj wszystko przez kilka sekund, aż powstanie jednolita masa.
5. Chłodnik przelej do miski, a następnie dodaj posiekaną rzodkiewkę i koper.
6. Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw miskę do lodówki na minimum godzinę.
7. Przed podaniem chłodniku dodaj kilka kostek lodu, które dodadzą mu świeżości i orzeźwienia.
8. Możesz podać chłodnik warzywny z dodatkiem świeżej mięty lub skropiony kroplą oleju rzepakowego lub lnianego.
Smacznego!