Przepis na chłodnik z buraków gotowanych 📖
Przepis na chłodnik z gotowanych buraków:Składniki:
- 3 średnie gotowane buraki
- 1 ogórek świeży
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml kefiru
- 1 cytryna (sok)
- Kilka listków świeżej mięty
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Buraki, ogórek, cebulę i czosnek umyj. Obierz cebulę i czosnek, a buraki i ogórka pokrój w kostkę.
2. Wszystkie warzywa wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę.
3. W osobnym naczyniu połącz jogurt i kefir, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
4. Do jogurtowo-kefirowej mieszanki dodaj zmiksowane warzywa i ponownie wszystko dokładnie wymieszaj.
5. Dodaj listki świeżej mięty i delikatnie wymieszaj.
6. Chłodnik przełóż do lodówki i wystudź przez minimum godzinę.
7. Podawaj schłodzony, ozdabiając go np. posiekanymi listkami świeżej mięty.
Afiyet olsun! Smacznego!