Przepis na szybki chłodnik z buraków 📖
Oto prosty przepis na szybki chłodnik z buraków:Składniki:
- 3 średnie buraki
- 1 ogórek świeży
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 200 ml schłodzonej wody
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- kilka świeżych listków mięty lub kopru
Przygotowanie:
1. Buraki dokładnie umyj, a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, odcedź je, ostudź i obierz ze skórki. Następnie zetrzyj je na tarce o drobnych oczkach.
2. Ogórka umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o większych oczkach.
3. Czosnek przeciśnij przez praskę.
4. W dużej misce umieść starte buraki, ogórek, przeciśnięty czosnek, jogurt naturalny, sok z cytryny oraz schłodzoną wodę. Dokładnie wymieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Dopraw chłodnik solą i pieprzem do smaku.
6. Przełóż chłodnik do lodówki na około 1-2 godziny, aby się schłodził i aby smaki się przegryzły.
7. Podawaj chłodnik z dodatkiem świeżych listków mięty lub koperku.
Smacznego!