Przepis na chłodnik z gotowanych buraków 📖
Składniki:- 2-3 gotowane buraki
- 1 ogórek świeży
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej mięty lub kopru
Sposób przygotowania:
1. Gotowane buraki obierz i pokrój w drobną kostkę.
2. Ogórka również pokrój w drobną kostkę.
3. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę.
4. Wszystkie składniki, czyli buraki, ogórek, czosnek, śmietanę, jogurt naturalny, bulion warzywny oraz sok z cytryny, wymieszaj w misce.
5. Dopraw chłodnik solą i pieprzem do smaku. Jeśli chcesz, można dodać również trochę cukru lub octu, aby nadać lekkiej słodko-kwaskowej nucie.
6. Całość dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
7. Podczas podawania na talerzach dodaj kilka listków świeżej mięty lub koperku dla dekoracji.
Chłodnik z gotowanych buraków można serwować jako samodzielne danie na letnie dni, można również podać go jako przystawkę do obiadu. Smacznego!