Przepis na chłodnik z buraków kwestia smaku 📖
Oto przepis na chłodnik z buraków kwestia smaku:Składniki:
- 2 średnie buraki
- 1 ogórek
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml kefiru
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- sól do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania:
1. Buraki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie aż będą miękkie.
2. Po ugotowaniu buraki ostudź, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
3. Ogórka obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
4. Cebulę pokrój w cienkie plasterki, a czosnek posiekaj.
5. W dużej misce połącz starte buraki, ogórek, cebulę i czosnek.
6. Dodaj jogurt naturalny, kefir, sok z cytryny, ocet jabłkowy, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. Chłodnik odstaw na minimum 2 godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
8. Przed podaniem posyp chłodnik świeżymi listkami mięty.
Chłodnik podawaj schłodzony w miseczkach lub na talerzach. Smacznego!