Przepis na chłodnik z papryki 📖

Składniki:
- 2-3 czerwone papryki
- 2-3 ogórki konserwowe
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 500 ml kefiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Sól i pieprz do smaku
- kilka listków świeżej mięty

Przygotowanie:
1. Papryki umyj, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój w nieduże kawałki.
2. Ogórki również pokrój w kostkę, cebulę oraz czosnek drobno posiekaj.
3. Wszystkie przygotowane warzywa przełóż do misy blendera.
4. Dodaj kefir, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek. Dopraw solą i pieprzem według własnego smaku.
5. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
6. Schłódź chłodnik przez około 2 godziny w lodówce, aby smaki się dobrze połączyły.
7. Na koniec podawaj chłodnik z posiekanymi listkami świeżej mięty jako dekoracją.

Smacznego!

Podobne przepisy

leczo bez papryki
papryki faszerowane
faszerowane papryki
leczo z papryki
leczo bez papryki i pieczarek