Przepis na papryki faszerowane 📖

Składniki:
- 4 papryki (możesz wybrać kolor, który lubisz)
- 250g mięsa mielonego (wołowego lub wieprzowego)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek

Instrukcje:
1. Przygotuj papryki, odetnij od nich wierzch i wyjąć nasiona. Ułóż je w naczyniu do pieczenia.
2. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekaną cebulę oraz czosnek. Smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
3. Dodaj do patelni mięso mielone i smaż, mieszając, aż się zarumieni.
4. Dodaj marchewkę, pokrojoną w kostkę, krojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusź przez około 10-15 minut, aby składniki się połączyły.
5. Dopraw mieszankę suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem. Mieszaj, aby równomiernie się rozprowadziły.
6. Napełnij papryki przygotowanym farszem.
7. Wstaw naczynie z paprykami do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez około 30-35 minut, aż papryki będą miękkie i lekko zrumienione.
8. Po upieczeniu wyjmij papryki z piekarnika i odstaw na chwilę, aby przestygły.
9. Podawaj faszerowane papryki jako danie główne, możesz je też podać jako dodatek do ryżu lub ziemniaków.

Smacznego!

Podobne przepisy

faszerowane papryki
leczo z papryki
chłodnik z papryki
leczo bez papryki
leczo bez papryki i pieczarek