Przepis na chłodnik ze szczawiu 📖
Składniki:- 3-4 pęczki szczawiu
- 4-5 młodych ziemniaków
- 1 ogórek
- 1 mała cebula
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 l maślanki
- 1/2 l chłodnej wody
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1 jajko na twardo
- opcjonalnie: świeże koperki do posypania
Przygotowanie:
1. Szczawie dokładnie umyjemy, odcinamy twarde ogonki i siekamy na drobne kawałki.
2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu kroimy w kostkę.
3. Ogórek myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę również kroimy w kostkę.
4. Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w plasterki.
5. Do dużej miski dodajemy pokrojony szczaw, ziemniaki, ogórek, cebulę i rzodkiewki.
6. Dodajemy maślankę i wodę, dokładnie mieszamy.
7. Skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli chcemy, możemy dodać twardo ugotowane jajko pokrojone w kostkę.
8. Wstawiamy miskę do lodówki na minimum 1 godzinę, aby chłodnik ochłodził się i smaki się przegryzły.
9. Przed podaniem posypujemy świeżymi koperkami.
Chłodnik ze szczawiu jest gotowy do podania. Smacznego!