Przepis na zupę szczawiową ze świeżego szczawiu 📖

Składniki:
- 500g świeżego szczawiu
- 1 średnia cebula
- 2 ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 jajka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz do smaku
- śmietana do podania

1. Opłucz szczawie i osusz.
2. Pokrój szczaw w mniejsze kawałki.
3. W garnku rozpuść masło i podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
4. Dodaj mąkę i całość razem podsmaż kilka minut.
5. Dodaj bulion warzywny i zagotuj.
6. Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, dodaj do garnka.
7. Gotuj ziemniaki aż będą miękkie.
8. W tym czasie w osobnym garnku gotuj jajka na twardo.
9. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj szczaw do garnka i gotuj przez około 5 minut.
10. Zdejmij z ognia i przypraw do smaku solą i pieprzem.
11. Obierz jajka i pokrój w plasterki.
12. Podawaj zupę szczawiową z plasterkami jajek i śmietaną.

Smacznego!

Podobne przepisy

zupę z młodego szczawiu
zupę z szczawiowa
zupę szczawiową
pyszną zupę szczawiową
zupę szczawiowa na rosole