Przepis na chrupiące gofry z maślanką 📖
Składniki:- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki maślanki
- 4 łyżki oleju roślinnego
- Dodatkowo: cukier puder, syrop klonowy lub ulubione owoce do podania
Instrukcje:
1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
2. W osobnej misce roztrzep jajka i dodaj maślankę oraz olej roślinny. Całość dokładnie wymieszaj.
3. Powoli wlej mokre składniki do miski z suchymi składnikami, mieszając ciągle, aż powstanie jednolite ciasto bez grudek.
4. Włącz gofrownicę i rozgrzej ją zgodnie z instrukcją producenta.
5. Na rozgrzaną gofrownicę wlej około 1/2 szklanki ciasta (ilość może się różnić w zależności od wielkości gofrownicy). Zamknij gofrownicę i piecz gofry przez około 4-5 minut, aż staną się złociste.
6. Powtarzaj proces z pozostałym ciastem.
7. Gotowe gofry możesz podać posypane cukrem pudrem lub polane ulubionym syropem klonowym. Dodatkowo można również dodać świeże owoce.
8. Smacznego!