Przepis na ciasta mazurki 📖
Składniki:- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 1 szklanka masy makowej
- 1 szklanka suszonych owoców (np. rodzynki, morele, jagody)
Sposób przygotowania:
1. W dużym naczyniu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
2. Dodaj pokrojone masło i rozetrzyj je z mąką, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj cukier, jajka i śmietanę. Wyrób jednolite ciasto.
4. Ciasto podziel na dwie części - jedną większą i jedną mniejszą.
5. Mniejszą część ciasta odłóż na bok.
6. W większą część ciasta dodaj orzechy laskowe i dokładnie wymieszaj.
7. Na blachę wyłóż papier do pieczenia i rozwałkuj większą część ciasta.
8. Następnie wierzch ciasta posmaruj masą makową.
9. Wyłóż suszone owoce na masę makową.
10. Teraz rozwałkuj mniejszą część ciasta i pokrój na paski.
11. Ułóż paski ciasta na mazurce w charakterystyczną kratkę.
12. Piecz mazurkę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 45 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
13. Po upieczeniu, mazurkę wystudź i pokrój na kwadraty lub romby. Gotowe!
Smacznego!