Przepis na ciasteczka bezy 📖
Oto przepis na ciasteczka bezy:Składniki:
- 4 białka jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Instrukcje:
1. W misce ubij białka jajek na sztywną pianę za pomocą miksera elektrycznego.
2. Stopniowo dodawaj cukier, kontynuując ubijanie, aż masa stanie się gładka i sztywna.
3. Dodaj ocet i ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszaj.
4. Wyciągnij niewielkie porcje masy bezy i układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piecz ciasteczka w nagrzanym piekarniku o temperaturze 120°C przez około 1,5 godziny, aż zaczną się lekko rumienić.
6. Po upieczeniu wyłącz piekarnik i pozostaw ciasteczka w środku, aby powoli ostygły.
7. Gotowe ciasteczka bezy można podawać od razu lub przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.