Przepis na ciasteczka kruche z marmoladą 📖

Składniki:

- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- marmolada o ulubionym smaku

Przygotowanie:

1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder i zimne masło, aż powstanie kruszonka.
2. Dodaj żółtko i wodę do miski, i zagnieć ciasto.
3. Uformuj kulę z ciasta i owiń je folią spożywczą.
4. Włóż ciasto do lodówki na około 30 minut.
5. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką na grubość około 5 mm.
7. Wykrawaj foremką kruche ciasteczka i układaj je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
8. W każdym ciasteczku zrób niewielkie wgłębienie i wypełnij je łyżeczką marmolady.
9. Piecz ciasteczka w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut, aż delikatnie się zrumienią.
10. Gdy ciasteczka się ostudzą, podawaj je do herbaty lub kawy. Smacznego!

Podobne przepisy

kruche ciasteczka marmolada
kruche ciasteczka z marmoladą
szybkie ciasteczka kruche z marmoladą
kruche ciasteczka przekładane marmoladą
kruche ciasteczka maślane z marmolada