Przepis na ciastka greckie 📖
Oto przepis na tradycyjne ciastka greckie, znane jako koulourakia:Składniki:
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- starta skórka z jednej cytryny
- 1 łyżka brandy (opcjonalnie)
- 1 jajko (do posmarowania ciastek)
- kandyzowane skórki pomarańczowe (opcjonalnie, do dekoracji)
Przygotowanie:
1. W dużej misce ubij masło z cukrem na puszystą konsystencję.
2. Dodaj jajka, jeden po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
3. Dodaj ekstrakt waniliowy i, jeśli używasz, brandy, i ponownie wymieszaj.
4. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól.
5. Powoli dodawaj mieszankę suchych składników do miski z masłem i jajkami, ciągle mieszając, aż wszystko będzie dobrze połączone.
6. Dodaj startą skórkę z cytryny i wymieszaj.
7. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw do lodówki na około 30 minut.
8. Po wyjęciu z lodówki, podziel ciasto na mniejsze kawałki i uformuj z nich cienkie wstążki o długości około 10 cm.
9. Uformuj każdą wstążkę w kształt litery "S" lub inny dowolny kształt.
10. Umieść ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
11. W miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciastek, aby nadać im piękny złocisty kolor podczas pieczenia.
12. Dodaj, jeśli chcesz, kandyzowane skórki pomarańczowe na wierzch ciastek, jako dekorację.
13. Piecz ciastka w nagrzanym piekarniku do temperatury 180°C przez około 15-20 minut, aż staną się złote.
14. Po upieczeniu, wyjmij ciastka z piekarnika i ostudź na kratce.
Gotowe! Teraz możesz delektować się pysznymi, tradycyjnymi ciastkami greckimi koulourakia. Smacznego!