Przepis na jedzenie greckie 📖
Moussaka (potrawa warstwowa):Składniki:
- 2 bakłażany
- 500 g mielonej jagnięciny (lub mielonego mięsa)
- 1 cebula, posiekana
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 400 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej mięty
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 jajka
- 500 ml mleka
- 50 g startego sera feta
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Posól je, odstaw na 30 minut, a następnie opłucz i osusz.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i podsmaż bakłażany z obu stron, aż staną się miękkie i lekko przyrumienione. Odłóż na bok.
3. W tej samej patelni rozgrzej pozostałą oliwę i podsmaż cebulę przez około 5 minut, dodaj czosnek i mielone mięso. Smaż, aż mięso zmięknie i zeszkli się cebula.
4. Dodaj przecier pomidorowy, przecier, oregano, miętę, cukier, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut.
5. W osobnym garnku zagotuj mleko, dodaj 2 łyżki mąki, mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodaj starty ser feta, solę i pieprz do smaku.
6. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę bakłażanów, następnie mięso, a na końcu zalej wszystko przygotowanym sosem serowym.
7. Wymieszaj jajka z łyżką oliwy i wlej powstałą mieszankę na wierzch.
8. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45 minut w temperaturze 180°C, aż całość nabierze złotego koloru.
9. Gdy potrawa się przestygnie, pokrój w porcje i podawaj ciepłe. Smacznego!