Przepis na ciastka kruche z amoniakiem 📖

Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka amoniaku spożywczego
- cukier waniliowy do posypania

Instrukcje:
1. W misce wymieszaj mąkę i cukier puder.
2. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieć składniki, aby powstałe ciasto było jednolite.
3. W osobnej miseczce rozpuść amoniak w niewielkiej ilości wody.
4. Dodaj rozpuszczony amoniak do ciasta i ponownie zagnieć, aż składniki dobrze się połączą.
5. Ciasto zawin w folię spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
6. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienką warstwę.
7. Wykrawaj ciasteczka za pomocą foremek w różnych kształtach.
8. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej pergaminem.
9. Posyp ciastka cukrem waniliowym.
10. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piecz przez około 12-15 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.
11. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z pieca i pozostaw na blaszce do całkowitego wystudzenia.
12. Gotowe ciastka kruche z amoniakiem możesz przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Smacznego!

Podobne przepisy

ciasteczka kruche z amoniakiem
kruche ciasto z amoniakiem
ciastka kruche fit
rurki z kremem z amoniakiem
kruche ciastka swiateczne