Przepis na kruche ciastka swiateczne 📖
Oto przepis na kruche ciasteczka świąteczne:Składniki:
- 250 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka wanilii
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- opcjonalnie: dżem do nadziewania
Przygotowanie:
1. W misce umieść masło, cukier puder i wanilię. Mieszaj składniki za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
2. Dodaj jajko do masy i ponownie wymieszaj.
3. Stopniowo dodawaj mąkę do miski, mieszając ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i utworzą jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt suche, możesz dodać trochę mleka.
4. Uformuj kulę z ciasta, owin ją folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
5. Po upływie czasu wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na jednolitą grubość (około 0,5 cm) na lekko oprószonej mąką powierzchni.
6. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek w różnych kształtach, na przykład gwiazdek, choinek czy serduszek.
7. Jeśli chcesz, możesz nadziać część ciasteczek dżemem, na przykład malinowym. Połóż jedno ciasteczko na blaszce, nałóż na nie trochę dżemu, a następnie przykryj drugim ciasteczkiem.
8. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Blaszkę z ciasteczkami wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej ciasteczka.
9. Piecz ciasteczka przez około 12-15 minut lub do momentu, gdy delikatnie się zezłocą.
10. Po upieczeniu wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
Twoje pyszne, kruche ciasteczka świąteczne są gotowe do podania! Możesz je ozdobić lukrem, posypkami czy cukrem pudrem, aby nadać im bardziej świąteczny wygląd. Smacznego!