Przepis na ciastka kruche z nasionami dyni 📖
Oto przepis na ciastka kruche z nasionami dyni:Składniki:
- 200g masła, miękkiego
- 150g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 100g nasion dyni
Instrukcje:
1. W dużej misce umieść miękkie masło i cukier puder. Używając miksera, zmiksuj je razem, aż uzyskasz gładką i kremową masę.
2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy do miski. Kontynuuj miksowanie, aż składniki dokładnie się połączą.
3. W osobnej misce wymieszaj mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i sól.
4. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych składników, mieszając delikatnie łyżką lub wyrabiając ręcznie, aż wszystko się połączy.
5. Dodaj nasiona dyni do ciasta i dokładnie wymieszaj.
6. Uformuj kulę z ciasta, zawijając je w folię spożywczą. Umieść w lodówce na około 1 godzinę, aby stwardniało.
7. Po tym czasie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
8. Wyjmij ciasto z lodówki i na lekko oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm.
9. Wytnij ciasteczka za pomocą foremek o dowolnych kształtach i układaj je na przygotowanej blaszce do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
10. Wstaw blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz ciastka przez około 12-15 minut, aż ładnie się zarumienią.
11. Po upieczeniu, wyjmij ciastka z piekarnika i przekładaj je na kratkę do ostygnięcia.
12. Gdy już wystygną, możesz cieszyć się pysznymi i kruchymi ciasteczkami z nasionami dyni!
Smacznego!