Przepis na ciastka razowe 📖
Przepis na ciastka razowe:Składniki:
- 1 szklanka mąki razowej
- 1/2 szklanki masła
- 1/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ewentualnie: rodzynki, orzechy, czekolada, bakalie (opcjonalnie, do dowolnego przyprószenia)
Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę razową, proszek do pieczenia i szczyptę soli.
2. W drugiej misce umieść masło i cukier, następnie ucieraj je mikserem na gładką masę.
3. Dodaj do miski z masłem i cukrem jajko i kontynuuj ucieranie.
4. Stopniowo dodawaj do miski z masłem i jajkiem mieszankę składników suchych (mąkę, proszek do pieczenia i sól). W trakcie dodawania mąki warto delikatnie wymieszać składniki szpatułką lub drewnianą łyżką.
5. Jeśli chcesz, możesz teraz dodać do ciasta dowolne dodatki, takie jak rodzynki, orzechy, czekolada lub bakalie. Wymieszaj je dokładnie.
6. Odstaw ciasto na około 30 minut do lodówki, aby się schłodziło.
7. Po upływie 30 minut wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego małe kuleczki (o średnicy około 3-4 cm) i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Pamiętaj, aby zostawić odpowiednią odległość między kulami, ponieważ ciastka będą się rozszerzać podczas pieczenia.
9. Blachę z ciastkami umieść w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 12-15 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.
10. Po upieczeniu wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw je na blasze przez kilka minut, aby lekko stężały, a następnie przenieś je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Gotowe! Teraz możesz cieszyć się pysznymi ciastkami razowymi. Smacznego!