Przepis na ciastka rogaliki 📖
Składniki:- 250 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i sól.
2. Dodaj masło i ekstrakt waniliowy, następnie dokładnie wymieszaj składniki, aż powstanie kruszonka.
3. Dodaj posiekane orzechy i jajko, zagniataj ciasto, aż wszystkie składniki się połączą.
4. Ciasto podziel na dwie części, owiń je w folię spożywczą i wstaw na około 30 minut do lodówki.
5. Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj każdą część na placek o grubości około 3 mm.
6. Powstałe placuszki pokrój na trójkątne kawałki.
7. Zwijaj rogaliki od szerszego końca do węższego, układając je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
8. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-20 minut, aż rogaliki nabiorą złocistej barwy.
9. Po upieczeniu posyp rogaliki cukrem pudrem.
10. Pozwól ciastkom ostygnąć, a następnie podawaj i smacznej kawusi!