Przepis na rogaliki 📖

Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125ml mleka
- dżem lub ulubione nadzienie (np. powidła, nutella)

Wykonanie:
1. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia.
2. Dodaj masło pokrojone w kostkę i utrzyj składniki palcami, aż powstanie kruszonka.
3. Stopniowo dodawaj mleko i zagniataj ciasto do momentu, gdy będzie gładkie i elastyczne.
4. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 15 minut.
5. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
6. Posmaruj ciasto ulubionym nadzieniem, pozostawiając wolne brzegi.
7. Zwiń ciasto wzdłuż dłuższego boku, tworząc zwartą roladę.
8. Pokrój roladę na równe kawałki o szerokości około 2-3 cm.
9. Uformuj rogale, skręcając każdy kawałek na kształt półksiężyca.
10. Przełóż rogale na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
11. Piecz w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 15-20 minut, aż staną się złociste.
12. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika, ostudź i możesz podać.

Smacznego!

Podobne przepisy

rogaliki rogaliki
fit rogaliki
malutkie rogaliki
rogaliki na piwie
rogaliki nadziewane