Przepis na ciastka swiateczne kruche 📖
Oto przepis na tradycyjne świąteczne kruche ciastka:Składniki:
- 250g masła, w temperaturze pokojowej
- 200g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 300g mąki pszennej
- szczypta soli
Instrukcje:
1. W dużym naczyniu wymieszaj masło i cukier puder, aż uzyskasz jednolitą, puszystą masę.
2. Dodaj żółtka i ekstrakt waniliowy, i kontynuuj mieszanie.
3. Powoli dodawaj przesianą mąkę i sól do masy masłowej, mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Mieszaj, aż składniki się połączą i utworzą elastyczną kulkę ciasta.
4. Zawiń ciasto w folię spożywczą i umieść je w lodówce na około 30 minut, aby je schłodzić i wzmocnić.
5. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
6. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na lekko oprószonej mąką powierzchni na grubość około 1/4 cala.
7. Za pomocą foremek do ciastek wycinaj różne kształty świąteczne – gwiazdki, choinki, serduszka, itp.
8. Umieść wykrojone ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Piecz ciastka przez około 10-12 minut, aż brzegi lekko się zezłocą.
10. Wyjmij ciastka z piekarnika i pozostaw je na blasze przez kilka minut, a następnie przenieś je na kratkę do ostygnięcia.
11. Gdy ciastka całkowicie ostygną, możesz je ozdobić lukrem, posypką lub dowolnie ozdobami według własnego uznania.
Smacznego!